Tekenwedstrijd
Reconnect for tomorrow

Voor het Japan Festival 2022 hebben we een tekenwedstrijd georganiseerd met het thema “Reconnect for tomorrow”. Het werk van de winnaar wordt nu gebruikt als de keyvisual van de editie 2022.

Bekendmaking van de winnaar 

De winnaar van onze tekenwedstrijd is James Kok (14) uit Nederland. Gefeliciteerd!

Op de tekening van James, die hij met zijn favoriete Japanse markers heeft gemaakt, zie je Japanse en Nederlandse symbolen en gebouwen naast elkaar. Zijn inspiratie was ‘om Japan en Nederland samen te verbinden dus door de verschillende culturen bij elkaar in een tekening te zetten’. Het werk van James wordt nu de key visual van het festival van dit jaar!

Uit alle prachtige illustraties hebben de jury’s ook een werk uitgekozen voor de Juryprijs.

Onze Juryprijs gaat naar Seb Cornelje uit Nederland. Gefeliciteerd!

Met deze tekening wilde Seb de relatie tussen Japan en Nederland uitdrukken door ’twee mensen, een Nederlandse en een Japanse vrouw, te laten zien die een ”pinky promise doen” en een commitment aangaan om voor morgen/in de toekomst te connecten’. De Nederlandse vrouw heeft traditionele bloemen in haar haar, terwijl de Japanse vrouw een futuristische clip en lichtgevende bloem in haar haar heeft. De outfit van de Japanse vrouw is daarentegen weer traditioneel met een knipoog naar de Nederlandse vlag, terwijl de Nederlandse vrouw een wat minimalistischer/futuristischer wit gewaad heeft waar de Japanse vlag goed tot uiting komt. Seb schetst een manier om elkaars cultuur te eren door de (kleuren van de) vlag van de ander met trots te laten dragen.

Woord van de voorzitter

Hartelijk dank voor uw deelname aan de Illustratiewedstrijd van het Japan Festival 2022. Het was een wedstrijd van hoog niveau en voor de jury’s moeilijk om te kiezen uit alle geweldige tekeningen. Uiteindelijk kozen we James Kok (14 jaar oud!) als winnaar, omdat hij op een kleurrijke en speelse manier de Nederlandse en Japanse cultuur in beeld heeft gebracht in een tekening die ‘de vreugde van het herenigd zijn’ laat zien, de essentie van het thema van dit jaar. Gefeliciteerd! Verder hebben we onze Juryprijs toegekend aan het charmante en voortreffelijke werk van mevrouw Seb Cornelje, waarin er een vriendschapsband ontstaat tussen een Nederlandse en een Japanse vrouw. Ik dank iedereen die heeft meegedaan aan de wedstrijd en kijk ernaar uit om na tweeënhalf jaar weer met iedereen ‘herenigd’ te zijn op het festival.

Kentaro Kubota
Voorzitter van de Stichting Japan Festival